Do centra bitevní vřavy jsme se dostali v sobotu 7.2.2015 díky power metalové kapele SABATON, která si v rámci svého Evropského turné k prozatím poslední desce ,,Heroes“, vybrala hned dvě zastávky v ČR.

 

První v Pražském FO’RU KARLÍN a den na to také ve Zlínské Sportovní hale EURONICS.

SABATON jsou u nás velmi populární, o čemž vypovídalo přeplněné Forum. Švédská army banda sebou přivezla také dvě předkapely. Jako první se představili Finští heavy metalový BATTLE BEAST v čele s blonďatou Noorou Louhimo, která u mikrofonu vystřídala původní zpěvačku Nitte Valo. Kromě skladeb z nového alba ,,Unholy Savior“ jsme měli možnost slyšet například singlovku ,,Black Ninja“, která se setkala s velkým úspěchem. Další přišli na řadu Nizozemští symfonici DELAIN v čele se zpěvačkou Charlotte Wessels. Jediné co bych u obou předkapel vytkla, bylo osvětlení. A tak jsem po většinu času místo focení usrkávala pivo a poslouchala vystoupení obou předskakujících kapel.
Po vystoupení DELAIN následovala cca půlhodinová prodleva během které začala atmosféra v přeplněném Foru houstnout a bylo znát, že se schyluje k velkému finále. Úderem dvaadvacáté hodiny se fanoušci konečně dočkali. V plné polní se SABATON vřítili na po’dium s otvírákem ,,Ghost Division“, hned potom následovala ,, To Hell and Back“. Nesmím také opomenout hlavní dominantu scény, kterou byl pásový obrněnec ( ve skutečnosti bubenická rampa), který pro kapelu vytvořil Jamie Sims. Postupně zazněli skladby jako třeba ,, Carolus Rex“, ,,40:1“, ,,The Art of War“ nebo u publika oblíbená ,,1648“. Vrcholem pro mne byla švédsky zpívaná ,,En Livstid In Krieg“ při které mi běhal mráz po zádech. Každopádně kapela má spoustu energie a frontman Joakim Brodén byl jako utržený ze řetězu. A nebyly by to SABATON, kdyby si neodpustili různé vtípky, jako například přestřižení strun na Jokimově kyteře kleštěmi, nebo scénku ,,Ještě jedno pivo“ která ke kapele už neodmyslitelně patří. Blížil se konec vystoupení, a tak musela zaznít skladba ,, Primo Victoria“ bez které by se koncert neobešel. Jako poslední kapela zařadila skladbu ,,Metal Crüe“.
Koncert bych shrnula jen pár slovy, a ty zní ,,ÚŽASNÁ SHOW“ !!!
Koncert by měl být hlavně o zábavě, což se téhle Švédské partě podařilo a fanoušci to bouřlivě ocenili. Doufejme, že SABATON i nadále porostou a budou si udržovat svoji kvalitu.