Kmotrové NY Hard Core scény AGNOSTIC FRONT se stávají nově potvrzenou kapelou pro letošní ročník festivalu. Respektovaná stálice amerického punku a old school hardcoru se pohybuje na scéně již přes třicet let, během kterých se sice několikrát změnila sestava kapely, ale „tvrdé jádro“ v podobě mocného frontmana Rogera Mireta a kytaristy Vinnieho Stigmy zůstává. AGNOSTIC FRONT vloni vydali výborné album „My Life My Way“.

Další nově oznámenou kapelou, a zároveň náhradou za vypadnuvší Kanaďany PROTEST THE HERO, kteří museli zrušit své vystoupení z důvodu termínové kolize se svým americkým turné, se stává post-hardcorová formace NORMA JEAN. Experimentálně ladění Američané platí za přední představitele zaoceánské metalcorové/post-hardcorové scény a své výjimečné postavení potvrzují prakticky na každé nové desce. Ta poslední z roku 2010 nese název „Meridional“.

Již přes dvacet let jsou nepřehlédnutelnou složkou industrial/dark/elektro metalové scény. Švýcarští SAMAEL mají také pověst kapely, která je neustále obestřena tajemstvím a mystikou a zároveň dokáže bořit stereotypy, provokovat a dráždit. Díky kultovnímu albu „Passage“ se stali jedněmi z průkopníků nových elektro-metalových postupů. Jejich poslední vizitka v podobě nahrávky „Lux Mundi“ pochází z loňského roku.