Po vzájemné domluvě odchází z kapely kytarista Petr Farkaš. Důvodem je jeho velké časové vypětí. Poslední vystoupení odehraje 25. listopadu v plzeňské Alfě a v Točníku.
Petr v kapele působil od jejího založení, nejen jako kytarista, ale i jako vydavatel.

Pár slov z historie kapely:
Plzeňská skupina MAELSTRÖM se objevuje na scéně v polovině roku 2005 v sestavě Vasil Koban (zpěv, dříve působil v kapelách jako např. King Zero, Xantipa), Jiří Presl (kytara), Petr Farkaš (kytara), Václav Zelenka (baskytara) a Jaroslav Presl (bicí). Přelom léta a podzimu 2005 se nese ve znamení usilovné tvorby nových písní, jejímž výsledkem je vedle nového repertoáru také třípísňové promo CD. V říjnu téhož roku opouští kapelu Jarda Presl a jeho místo přebírá do svých rukou Jiří Svatoš. S novým větrem v zádech se MAELSTRÖM chystá v polovině listopadu 2005 představit publiku.

Na jaře 2006 se skupina MAELSTRÖM rozhodne natočit své první oficiální album. V březnu téhož roku se proto její členové vrhají střemhlav do studií Accent a M-studio. Pro mix a mastering je vybráno studio Propast, kde má v dubnu 2006 připravovaný nosič dostat ten správný zvukový háv. O měsíc později vychází u plzeňského vydavatelství AVIK debutové CD s názvem „Miss Parazit“, na kterém je k nalezení osm původních skladeb.

Další zlom nastává začátkem roku 2007, kdy z kapely odcházejí Jiří Presl a Jiří Svatoš a nastupuje bubeník Radek Sladký, známý ze svého působení v blackmetalové kapele Törr, dříve např. v bandu Petra Koláře, či thrash/HC partě Ferat.

MAELSTRÖM se v čtyřčlenné sestavě nechává více inspirovat moderním pojetím metalu, a to mimo jiné využíváním samplů, jimiž okořeňuje nově vznikající materiál. Na jaře stejného roku se takto vyzbrojená kapela přihlašuje do celostátní soutěže Česká rocková liga, ve které se postupně probojuje až do finále, kde je v konečném účtování oceněna 3. místem. Z představení finalistů, které zmíněnému finále předcházelo, si navíc odnesla Cenu diváků.

Zatím poslední změna v sestavě se opět odehrála na postu bubeníka. Na jaře 2009 odchází z kapely kvůli časovému vytížení Radek Sladký, krátce poté usedá na bubenickou stoličku Kamil Šulan. Kapela posléze mění zkušebnu za studio a v květnu 2010 vypouští do světa novinku s názvem „Prach“