Po třech letech jsme se konečně dočkali dalšího vystoupení holandské ikony symphonického metalu jménem Within Temptation. Kapela se zde zastavila během svého turné na podporu aktuální desky „The unforgiving“. Koncert proběhl 21.října v Incheba aréně v pražských Holešovicích. Původně byl dokonce avizován do menších prostor KC Vltavská, ale ty byly již půl roku před datem koncertu vyprodány. Mimochodem nakonec byla vyprodána i hala Incheba, což svědčí o současném ohromném zájmu o tuto kapelu. Když jsem při příchodu viděl před vstupem ten ohromný dav,  problesklo mi hlavou, že snad nestihnu začátek. Naštěstí vše šlo rychleji, než jsem myslel, takže jsem se do haly dostal včas a ještě jsem stihnul i vystát frontu na pivo.

Úderem 20. hodiny na podium napochodovali tři pánové v kvádrech, což byla belgická předkapela Triggerfinger. Hráli takovej alternativní rock s různými vlivy a na předskokana měli i celkem slušnej zvuk. To je z mého pohledu bohužel vše z toho pozitivního, co bych o nich mohl napsat. Jinak byl pro mne jejich set nuda a nic než nuda. Když jsem se rozhlížel po hale, myslím, že i většina ostatních návštěvníků byla podobného názoru. Proběhlo jen pár zdvořilostních potlesků, jinak nechala jejich muzika fandy chladnými. Když se někdy ke konci koncertu pokoušel bubeník o sólo a několik minut u toho monotonně mlátil do jednoho bubnu, tak jsem se už dokonce i zasmál. Celkově bych shrnul, že před jiným publikem by třeba tato kapela měla úspěch, ale tady se rozhodně nekonal. Já osobně bych na jejím místě mnohem radši viděl nějakou žánrově bližší bandu.

Po menších úpravách se podium připravilo pro hlavní hvězdy,  nic nebránilo, aby se mohlo začít. Podium bylo v zadní části vyvýšeno, v jednom rohu stály bicí a v druhém klávesy. Oba tyto rohy spojovala rampa a  za ní byla doprovodná velkoplošná projekce. Bylo i výborně nasvětleno a jak jsem zjistil posléze, během celého koncertu byl i vynikající zvuk. Jako první přišel na řadu kratičký filmeček nazvaný „Mother Maiden“. Ten doplňuje příběh aktuální desky a mohli jsme ho již spatřit na jejim bonusovém DVD. Poté už jsme se dočkali, nejdříve se na podiu ukázala mužská část kapely a vzadu se roztáhla plachta a za ní i božská Sharon. Jako otvírák celýho setu byla zvolená pecka „Shot in the Dark“ z aktuální desky The unforgiving. Jinak skladby z této placky tvořily kostru celého playlistu. Kromě již zmiňované zazněly „In the Middle of the Night“, „Faster“, „Fire and Ice“, „Sinead“, „Iron“, „Lost a stairway to the skies“. Setlist doplnily i starší skladby, namátkou třeba „Ice Queen“, „Stand my ground“, „Angels“ a nebo třeba mnou oblíbená „Mother Earth“, při které Sharon předvedla svůj klasický tanec. Při záverečné skladbě dokonce Sharon s kytaristou na podiu roztáhli českou vlajku a hala začala bouřit. To byla tečka za vynikajícím koncertem, ze kterého musel odcházet spokojen snad každý. Po koncertě ještě Sharon prozradila, že se kapela do Čech vrátí již příští léto na nejmenovaný hudební festival. Takže se máme na co těšit.

 

Zde se múžete podívat na náš fotoreport: www.rockandmetal.cz/2011/10/23/fotoreport-within-temptation/