V sobotu 14.5.se uskutečnilo tradiční otevírání letní sezony na výravském parketu u Hradce Králové, tradiční Výravafest.

Na letošním ročníku během odpoledne a noci vystoupilo celkem 8 kapel. Program sice začal kvůli menším technickým problémům asi o půlhodinku déle, ale to bylo za chvíli zapomenuto.

Jako první kapela přišla na řadu pražská partička Black Bull. Tato kapela v čele s bývalou zpěvačkou kapely Krleš Luckou Roubíčkovou mile překvapila. Jejich živelný motorkářský hard rock s českými i anglickými texty mě hodně bavil. Myslím,  že o této, ještě poměrně mladé,  kapele hrající asi dva roky, se ještě hodně uslyší a byla jen škoda, že jako první kapela hrála před prázdným parketem.

Po menší přestavbě pódia přišla na řadu další kapela a to Doctor P.P. Tato kapela kolem zpívajícího právníka Petra Pečeného sice není můj hudební šálek kávy, ale vždy se u jejich koncertu náramně pobavím. Zazněl průřez celou tvorbou teto kapely, s hity jako „Jeliman“ , „Temelin“ a  „Můj pes Bak“. To, co během koncertu předváděli hoši na podiu za pozy, se jen tak nevidí.

Po další nezbytné přestavbě pódia přišel jako třetí na řadu Aleš brichta se svým AB bandem. V této sestavě, doplněné o kytarovou sekci kapely Motorband, jsem je měl možnost slyšet poprvé a musím říct, že jim to šlape znamenitě. Od AB bandu zazněly největší hity z Alešovy solové dráhy, ale i starší osvědčené hity z jeho působení v kapele Arakain. Poslední přídavková trashová hymna „Gladiátor“, ta doslova zabíjela,  pro mne absolutní vrchol celého festu.

Jako další přišel na řadu Walda gang, v některých skladbách doplněný o pornoherce Roberta Rosenberga.  Jejich koncert se také náramně povedl. Hity jako „Slavíci z Madridu“, „Jo třešně zrály“ , „Eldorádo“ byly  perfektní a také došlo na některé skladby z Láďova působení v kapele Harlej.

Po Walda gangu přišla na řadu kapela Cocote minute. Mezi fanoušky této kapely rozhodně nepatřím, tak jsem se šel radši občerstvit do místní hospody.

Jako další přišel na řadu IZZI se svojí Dogou. U této kapely mám radši spíše starší tvorbu, tak jsem byl spokojen,  když jsem se dočkal legendární skladby „Nejsi nevinná“ z první bezejmenné desky. Doga měla novou stage a předvedla velmi štavnatou hardrockovou show. Zazněl průřez celou tvorbou s hity jako „Nikdy“, „Poletuju“, „Blbá je láska“.

Jako předposlední kapela přišla na řadu turnovská Debill heads. V tuto dobu už byla venku docela slušná zima, ale této kapele to vůbec nevadilo, předvedla skvělou show. Zpěvák Honza ukazoval jak má rád zelenou a během koncertu pořídil vymlasknout skoro celou flašku.

Jako poslední zahráli hraničtí Psychoradio. To už byla taková zima, že jsem kapele bohužel nevěnoval pozornost a chystal jsem se na návrat k domovu.

Letošní Výravafest se celkem vyvedl,  příště by mohlo přijít více návštěvníků.

 

Text: Tomáš Seidl

Foto: Michal Grulich