Zpěvák s mnoha příznivci, ale i odpůrci, to je Tomáš Ortel. Já sice nejsem jeho fanynka, ale zajímalo mě, co je ten Ortel vlastně zač, když svými texty hraje národu na takovou notu, že se již po druhé umístil na předních příčkách v anketě Český slavík. No a proto jsem si pro něj připravila pár otázek, na které mi rád odpověděl a za to mu ještě jednou děkuji.

 

1) Jak jsi se vlastně dostal k hudbě? Byl to třeba tvůj sen od dětství nebo jak to vlastně vzniklo?

Od mala jsem stále do něčeho mlátil, bicí souprava, kterou jsem dostal ve 14letech byla jasná volba, že muzika naplní můj život…
Posléze akustická kytara, klávesy…jsem samouk a baví mě zkoušet různé hudební nástroje. Hudba a muzicírování mě doprovází prakticky od dětství.

2) Co jsi dělal před tím, než jsi se začal věnovat hudbě?

Jsem stále v pracovním poměru, neživím se výhradně hudbou…
Podnikám v pohostinství, vlastním svůj rockový klub v Plzni. Poslední zaměstnání, kde jsem byl jako zaměstnanec, byla strojírenská firma, kde jsem pracoval na pozici metrologa.

3) Čekal jsi, když si založil skupinu Ortel, tak velký ohlas od fanoušků?

Rád vzpomínám na časy, kdy jsem koncertoval s kapelou třeba pro 8 lidí někde v rozpadlém sále na okraji města.
Každý, kdo dělá muziku, má určitě sen hrát pro plné sály či kluby a tak po 14 letech, co kapela funguje, mohu říct, že ten ohlas fanoušků
je takovou odměnou za kvanta hodin ve zkušebně a x kilometrů trávených v dodávkách na cestě za fanoušky.

4) Loni bronz v Českém slavíku, letos stříbro. Zajímal jsi se předtím, než jsi začal v Českém slavíku figurovat, o celou anketu
nebo jsi posílal nějakému interpretovi hlasy?

Netvrdím, že jsem pravidelně sledoval přímý přenos tohoto udílení…ono již léta je vcelku snadné si tipnout první místa,
přesto, ať již z médií nebo z doslechu, jsem byl v obraze, kdo se v této soutěži kde umístil.
Ale přiznám se, že jsem hlasy nikdy neposílal.

5) Jaký máš názor na to, že se do ankety Český slavík dostal i zpěvák ze švédské kapely Sabaton – Joakim Brodén?

Pokud to neodporuje pravidlům, nevidím v tom žádný problém. Kořeny zpěváka mají přece spojitost s ČR, když jeho matka je Češka.
Jestliže fanoušci Sabatonu posílali hlasy, o tom přece tato soutěž je, pak je vše v pořádku.

6) Změnilo to nějak tvůj život nebo dění v kapele? Mám teď na mysli výhry v Českém slavíku a vlnu odpůrců tvé hudby?

Víte, já jsem na kritiku kapely a mé osoby již zvyklý, tohle mi nějak výrazně život nezměnilo. To, že jsem oslovován lidmi na ulici za účelem fotografie, předpokládám patří k této činnosti. A tak si myslím, že nijak slavíci kapelu nemění a mou osobu už vůbec ne. Jediné co je zvláštní, že kritici a odpůrci jsou
zřejmě v jiných ulicích nebo městech, kde se pohybuji. Já se na ulici, v restauracích, ale i obchodech setkávám s pozitivními ohlasy a velmi vstřícnými gesty podáním ruky a gratulacemi…to je to jediné, nad čím často přemýšlím v souvislosti se Českým slavíkem.

7) Jak se vyrovnáváš s odpůrci nejen ze strany ostatních interpretů? Řešíš to nějak, odepisuješ na jejich zprávy, nebo to necháváš být?

Na email, kde se kritik i podepíše, rád odpovím…je těch zpráv velmi mnoho, teď tedy nemyslím jen těch kritických. A vzhledem k tomu, že nechci, aby za mne kdokoliv někde odpovídal a nemám rád, když si fanoušci i odpůrci píší s najatými administrátory, tak se velmi snažím vyhovět všem dotazům a konstruktivní kritiku nejen umím přijmout, ale zároveň o ní i diskutovat. Bohužel není v mých silách odpovědět ihned, ale po večerech se o to snažím.

8) Máš nějaké hudební vzory, inspiruješ se někde?

Baví mě česká tvorba, české texty a tak určitě vzory mám nejen v oblasti hudby, ale i poezie…ale pro klid duše nebudu jmenovat

9) A co texty, píšeš pouze sám, nebo přispívají i ostatní členové kapely, jak to u vás vlastně funguje?

Text a melodii přináším do zkušebny já… jak bude nakonec celá skladba znít, je už práce kolektivní, tedy aranže dělám s kompletní kapelou,
kdy každý přidá svůj nápad či připomínku. Pak už jen režie ve studiu zasáhne, kde je potřeba a na celkové nahrávce se musíme shodnout všichni.
Pak terpve je umístěna na CD a hrána na koncertech…

10) Jako poslední se chci zeptat, co nového vaše kapela chystá v roce 2017 a na co se mohou vaši fanoušci těšit?

Měli jsme malý technický problém v našem studiu, který je již zažehnán a tak plánované CD, které mělo vyjít již v září letošního roku, bude kompletně zhotoveno v březnu 2017…myslím, že se naši fanoušci mají na co těšit. Od ledna máme nového baskytaristu Jaroslava Brzobohatého, do kterého vkládám velké naděje. Náš stávající basák se vrací ke kytaře, kde je daleko jistější. Těším se velmi na tohle nové složení a hlavně na živé koncerty, kterých chceme v roce 2017 odehrát opravdu mnoho.

Ještě jednou děkuji za zodpovězení otázek.
Přeji tobě i celé kapele Ortel krásné vánoce a hudebně nabitý rok 2017 !!

Děkuji za celou kapelu ORTEL a přeji i já krásné prožití Vánočních svátků

  
A zde je jedna z písní, která mě osobně velice zaujala.
 

Autor: Patricie J.